Virüsün Değerleri

“Değerler aynadır, gerçeklerle yüzleştirir. Değerler vicdandır, hesap verdirir.”

Hakan Hoca’mın (*) değerleri tanımlarken kullandığı birçok tanım var. Bunlar arasında bu ikisini sık sık kendime hatırlatmaya çalışıyorum. Toplum olarak, ne kadar çok ortak değeri birlikte paylaşabilirsek gerçeklerle de o kadar kolay yüzleşeceğiz. Gerçekler ile yüzleşince vicdanlarımız bize daha çok yol gösterecek.

Peki yola düşünce ne olacak? Yoldaş olup, beraber yol almak için değerlerimize nasıl sahip çıkacağız. Kriz anlarında değerlerimiz bizi bir arada tutmaya yetecek mi? Böyle zamanlarda en çok sorgulayacağımız değerlerimiz ne olacak? Merhamet, yardımlaşma, güven…

Güven belki de bunlardan en önemlisi. Güven duymadan yoldaşlık olmaz çünkü. Güven olmayınca, yerini korku alır. Korku kişiyi esir alırsa, yolun düzeni bozulur. O zaman bu durumdan çıkmak için birbirimize güvenip, endişelerimizden sıyrılarak yola koyulmaktır doğru olan.

Salgın için alınması gereken önlemleri aldıktan sonra geleceğe ait endişelerimizden kurtulmaya çalışmalıyız. Kimimizi daha zor günler bekliyor olabilir. Salgından sonra yaşamdan beklentilerimizi yeniden değerlendireceğiz. Yardımlaşmanın ve toplum olarak bir olmanın ne kadar değerli olduğunu yeniden anlamış olacağız.

Salgın elbet geçecek, bize bu dönemden geriye hangi değerlerimiz kalacak? Bu soruya verdiğimiz her cevap yarın zenginliğimiz olacak. Yolumuz sağlıklı, menzilimiz güzel, birlikteliğimiz daim olsun.

“İnsan, ne fakirlikten, ne sürgünden, ne zindandan, ne de ölümden korkmalıdır. Korkudan korkmalıdır” Nurettin Topçu, Ahlak

*Doç. Dr. Hakan KARATAŞ

Bir yanıt yazın